Bejelentkezés

*
*
Ha elfelejtette a jelszavát, ide kattinva kérhet újat.
Mégse

Regisztráció

*
*
Kérjük olyan e-mail címet adjon meg, amit valóban használ, mert ide fogjuk küldeni a visszaigazolást a rendeléseiről.
*
*
Belépés Facebook fiókkal
Regisztrált már nálunk? Ha igen, ide kattintva bejelentkezhet!
Mégse

Ékkövek

Gyémánt

Gyémánt

A gyémánt a természetben található legkeményebb szén alapú ásvány, ami a Mohs skálán 10-es értéket képvisel. A tiszta kövek ékszerekbe, míg a kevésbé jó minőségű darabok ipari felhasználásra kerülnek. A gyémánt értékét a 4C (szín, tisztaság, csiszolás és karát) határozza meg. A fehér és néhány egzotikus színű (például pink) kövek értéke magasabb, míg például a sárga kövek értéke alacsonyabb.

A gyémántkövekhez tanúsítványt adunk, amin szerepel a kő súlya (karát - ct), színe, tisztasága.

Súly: 1 karát = 0.2 gramm.

Tisztaság:
A gyémántok különböző mértékű zárványokat illetve felületi hibákat tartalmazhatnak, amiből minél kevesebb van, annál többet ér a kő. Ezek a hibák szabad szemmel nehezen észrevehetőek ezért 10-szeres nagyítású nagyítóval (lupé) vizsgálják. Fontos, hogy a hibák VS és a felett szabad szemmel nem láthatóak, így a kő megjelenését nem befolyásolja csak a kő valódi értékét.

  • F - Flowless: Ez a hibátlan kő, ami nagyon ritka, mivel nincs semmi hiba a szerkezetében.
  • IF - Internally Flowless: Csak a kő felületén találhatóak kisebb hibák. A kőben nincsenek zárványok.
  • VVS - Very Very Slightly Included - Nagyon - nagyon kis mértékű zárványok találhatóak a kőben. Két fokozata van az 1-es és a 2-es, amiből az 1-es a jobb minőségű.
  • VS - Very Slightly Included - Kis zárványok vannak a kőben. Ebből is két alkategória van az 1-es és a 2-es, amiből az 1-es a jobb minőségű.
  • SI - Slightly Included - Itt a hibák már nagyobbak és a két fokozata közül az 1-es a jobb minőségű.
  • Included - Ennél az osztálynál már szabad szemmel is jól látható mértékű hibák vannak. A három osztályzás közül az 1-es a legjobb, a 2-es gyengébb, míg a 3-as a leggyengébb minőségű. Ilyen kövek vásárlását nem javasoljuk.

Rubin

Rubin

Rubin a hölgyek vörös drágaköve, vagy ahogy néhány kultúrában hívják a sárkány ékköve. Színe enyhén változhat vöröstől a pinkig. Általában minél vörösebb annál értékesebb. A Mohs skálán 9-es keménységű, ami közvetlen a gyémánt 10-es keménysége alatt van. Az értékét hasonló osztályzás szerint határozzák meg, mint a gyémántét: 4C (szín, tisztaság, csiszolás és karát) A rubinról azt tartották, hogy elűzi a bánatot, kordában tartja a kéjelgést és méregsemlegesítő hatása van.
Smaragd

Smaragd

A smaragd zöld színű ékkő, ami a hűség és a lojalitás jelképe. A neve a görög Smaragdos szóból származik. A smaragd színe a fűzöldtől az akvamarinig sokféle lehet. A Mohs skálán 8-as keménységű ékkő. Az Egyiptomiaknak a termékenység és az élet szimbóluma volt, míg az Aztékoknak az évenkénti megújulást jelentette.
Zafír

Zafír

A zafír alapesetben színtelen drágakő, ami ritkán fordul elő a természetben és inkább a színes árnyalatai ismertek, mint például a kék. A vörös árnyalata a rubin. A Mohs skálán 9-es keménységű. A zafírt a történelem során a jó szerencse, erény, bölcsesség és szentség jelképének tartották.
Cirkónia

Cirkónia

A cirkónia sok tekintetben hasonló paraméterekkel rendelkezik, mint a gyémánt ezért gyakran annak helyettesítésére használják. A különbség olyan kis mértékű, hogy szabad szemmel kevesen tudják megkülönböztetni a gyémánttól. A kőnek erős tüze van és nagy a keménysége, ami ideálissá teszi ékszerkészítéshez. Előnyös tulajdonságai mellett a gyémántnál jóval kedvezőbb ára teszi még vonzóbbá.